Geschiedenis van Vishandel Klooster

De inmiddels bekende Enkhuizer die op alle producten staat afgebeeld is de in 1877 geboren Gerrit Klooster. In 1898 is hij begonnen als zelfstandige visser op de voormalige Zuiderzee. Er werd gevist voornamelijk op haring, bot en ansjovis. In 1903 schafte hij zich een grote zogenaamde “wieringer aak” aan waarmee hij de vis van collega vissers verzamelde en hiermee markt zocht in Amsterdam, Huizen en Spakenburg. Zo was de handel ontstaan.

In 1922 begon hij een eigen rokerij achter zijn woning in het centrum van Enkhuizen. Zijn zoons Cornelis en Gerrit kwamen vervolgens in het bedrijf. Naast het roken van haring werd de paling een nieuw product. Dit mede door de afsluiting van de Zuiderzee in 1932. Nu de haring verdwenen was werd de paling het hoofdproduct. Het afzet gebied was met name Amsterdam, Rotterdam en diverse kermissen.

Na Cornelis en Gerrit werd het bedrijf voortgezet door de zonen van Gerrit, namelijk Gerrit en Timon Klooster. Er werd toen, naast het bestaande werk, op kleine schaal begonnen met het fileren van paling. Dit werd jaarlijks groter van omvang. Hiervoor dienden toen de op grote schaal in de maanden september en oktober gevangen IJsselmeer schier aal. Het bedrijf beschikte inmiddels over 60 zogenaamde vis karen die in de haven van Enkhuizen lagen. Hier werd de paling in opgeslagen. Een kaar had een inhoud van 600 tot 800 kilo. Topverkopen van de filet waren met kerst en nieuwjaar.

In de eind 80er jaren en begin 90er jaren werden de eerste kweekpaling aangeboden op de markt. Het bedrijf waarin in 1986 de vierde Gerrit was toegetreden, heeft zich hier destijds voor een belangrijk deel op geconcentreerd. Dit veelal in samenwerking met de Nijvis groep waarmee het bedrijf inmiddels is gefuseerd.

Vishandel Klooster van nu

Onze centrale vestiging is Nijvis BV. Nijvis is gebouwd in 1989 en heeft bewezen om paling op een geplande en economisch haalbare wijze in circulatiesystemen (hergebruik van water) te kweken. Nijvis is eigenaar van 3 kwekerijen, een glasaal verzamelingsstation en twee rokerijen. De kwekerijen zijn gevestigd in  Bergeijk, Emstland (Duitsland) en in Marokko. Het glasaalverzamelingsstation in Frankrijk en de twee rokerijen in Enkhuizen.

Vishandel Klooster BV is een onderneming die zich uitsluitend bezig houdt met het inkopen, roken, fileren en verkopen van visproducten. In 1997 zijn wij uit de binnenstad vertrokken naar een nieuw gebouwd bedrijfspand aan het IJsselmeer welke is uitgebreid in 2000. In 2014 is er opnieuw geëxpandeerd en is een gedeelte van onze productie verhuisd naar de trompet in Enkhuizen. Vishandel Klooster BV is IFS gecertificeerd. Bij Klooster BV werken 105 vaste werknemers. Het roken van de paling, zalm, forel, haring en makreel gaat traditioneel op hout en vuur en het fileren gaat handmatig, om een constante kwaliteit van het product te garanderen. Al deze producten worden warm gerookt. Dit geeft een specifieke en onderscheidende smaak. Daarnaast heeft Nijvis in 2014 het bedrijf Gebr. Kraan in Urk overgenomen. Ook Kraan is een traditioneel bedrijf wat zich al vanaf 1890 heeft gespecialiseerd in het roken van vis. Wij zijn lid van de NeVePaling en officieel in het bezit van een licentie voor het voeren van het Eel Stewardship Fund logo (voorheen Duurzaam Paling Fonds).